Bildmanipulation och retuschering

Bildbyrån Reuters drog nyligen tillbaka den här bilden. När man ser originalet förstår man snabbt att fotografen har trollat i photoshop för att uppnå en viss effekt. Så får det klart inte gå till, bilder i pressen får inte manipuleras eller retuscheras. De ska alltid vara sanna. Men med dagens teknik är det svårt att upptäcka fusk, och med jämna mellanrum kommer en ny bild upp till diskussion.

Minns ni den här?

När O.J. Simpson 1994 arresterades för mordet på sin hustru publicerade tidningarna TIME och Newsweek hans mug shot på förstasidan. Men TIME valde att bearbeta bilden rejält och brevid konkurrenten i tidningsstället blev skillnaden uppenbar.

Detta bildspel visar 10 av de mest uppmärksammade bildmanipulationerna genom tiderna. Lustigt nog nämner avsändaren inte sitt eget misstag.

Inom journalistik finns regler för hur man får bearbeta en bild, men det är annorlunda inom kommersiell fotografering. Här är ett exempel på hur före- och efterbilder kan se ut. Inga extrema ändringar just här men det är läskigt hur lurade vi kan bli, eller hur? Jag tänker speciellt på unga tjejer och killar som påverkas och eftersträvar en perfektion som inte finns.

2008 erbjöd ett skolfotoföretag i Sverige sk Glamourretusch – porträtt med vitare tänder, jämnare hy, inga finnar. Nyheten blev lyckligtvis starkt kritiserad och i dag erbjuder företaget inte längre tjänsten.

Annonser

0 Responses to “Bildmanipulation och retuschering”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Kategorier

Annonser

%d bloggare gillar detta: