Brudarna

Jag har sedan 2005 varit medlem i Brudarna.

Nätverket bildades från början för att synliggöra kvinnliga fotografer i en mansdominerad bransch. I dag är vi omkring 400 medlemmar och fungerar som en mötesplats för kvinnliga fotografer inom olika genrer. Vi har en aktiv mailgrupp och diskuterar allt från upphovsrätt till tekniktips. På hemsidan finns en sökmotor för bildredaktörer, företag eller privatpersoner som letar fotografer på olika platser i Sverige. Min profilsida har inte uppdaterats på ett tag men ser ut så här.

Brudarna har genom åren genomfört tre utställningar: Krig – 46 kvinnor tolkar (2004), Brudar (2005) och Konstrundan (2008). Den sistnämna var en jättesatsning där omkring 100 brudar hade vernissage exakt samtidigt på olika platser i Sverige och utomlands. Jag jobbade som en av produktionsledarna och en viktig tanke med projektet var att var att uppmärksamma fotografi i offentliga rum. Att påverka och beröra människor som vanligtvis inte söker sig till de fina gallerierna.

Jag visade mina bilder i på ett trädgårdscenter i hemstaden Bollnäs, tillsammans med Annica Mårtensson, Anna Alverhag och Katarina Hansson.

Foto: Ola Svärdgahen/LJUSNAN

Att hänga bilder i offentliga rum är något jag har fortsatt med sedan dess, på espressobaren FIKA i New York i höstas och nu senast på Smörgåshuset i Midsomarkransen.

Nina Hellström-Boväng, också brud, visar just nu utställningen Gott att vara på ett café i Grythyttan.

3-26 augusti har Fanny Oldenburg en utställning på Scandic Anglais här i Stockholm. Hon visar bland annat bilder ur sitt projekt Snövit.

Och under sensommaren, 30 augusti-12 september, kan vi se Ulla Nilsdotter Jonssons bilder från Burma på Simrishamns bibliotek.

Tips på fler utställningar utanför gallerier och museum? Kommentera gärna.


0 Responses to “Brudarna”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Kategorier

Annonser

%d bloggare gillar detta: