12 frågor till Sanna Sjöswärd

Premiär!

Några lördagar framöver kommer ni att få träffa några av landets fotografer, stora inspirationskällor till mig och många andra.

Först ut är Sanna Sjöswärd som bland annat uppmärksammats för boken och utställningen Roots samt självbiografin Min mamma är en persisk prinsessa. Sanna har tilldelats flera utmärkelser, bland annat i Årets Bild, och är nu aktuell med boken och utställningen Eldsjälar.

Foto: Sanna Sjöswärd

Här är mina 12 frågor till Sanna:

1. Vad betyder fotografi för dig?

För mig har det alltid varit viktigt att se den lilla människan, att berätta en historia och skildra vår samtid. Det är viktigt att spegla andras historier för att vi ska lära oss något om oss själva. Fotografi är för mig ett förhållningssätt. Det tar mycket energi, tid och krävs enorm fokus, är inte en sanning utan flera perspektiv. Det är ibland inte viktigt att få svaren utan kanske är frågorna vi ställer ännu viktigare.

Handlar om att försöka möta människor, platser och situationer utifrån de erfarenheter och referensramar man själv har på ett vaket och nyfiket sätt.

2. När och hur kom du på att du ville bli fotograf?

Jag reste med min pappa under en sommar upp till Funäsdalen. Han lånade mig en Pentax småbildskamera och han lärde mig bländare, komposition och ladda film. Han var min modell under en hel vecka.

Den bästa bilden var i stugan när pappa hade tagit en eftermiddags siesta. Han och mamma hade separerats några månader tidigare och han hade gått ner i en djup depression. Den bilden var starkast. Det insåg jag flera år senare. Efter den veckan ville jag bli fotograf och var 14 år gammal.

3. Beskriv kort din bakgrund, hur du utbildat dig och var du jobbat.

Jag är född i Iran och bodde på barnhem mina första fyra år. Mina svenska föräldrar adopterade mig 1977, och är uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm. Min utbildning inom fotografi var på Hola folkhögskola utanför Kramfors under ett år. Året efter sökte jag in till Nordensfotoskola bildjournalistutbildning. Min första praktikplats var Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Utexaminerad fotograf från Nordensfotoskola februari 2002

Göteborgs-Posten vikariat 2002-2003

Vestmanlands-Läns tidning vikariat 2004

Projektet Rötter/Roots i Iran

Lokaltidningen Mitt I 2005, Iranska valet DN

Boken Rötter/Roots/Utställning hela Sverige, Finland, New York

Frilansa i Iran för Skandinaviska tidningar 2007

Aftonbladet frilans, vikariat 2007-2010

Svenska kyrkan: Du ska bli präst, Verbum förlag 2008

Självbiografi: Min mamma är en persisk prinsessa, Norstedts 2009

Frilansa för Svenska tidningar, förlag, företag och organisationer 2010

Nytt pågående projekt: Eldsjälar

4. Hur arbetar du med fotografi i dag?

Jag har perioder när jag jobbar med större bok projekt och utställningar. Frilansar större av min tid för företag, dagstidningar, magasin, förlag och föreläser på skolor, företag och organisationer.

5. Vad använder du dig av för teknik?

Jag använder mig av analoga och digitala kameror. Rolleiflex, Pentax 67 och digitala Canon Mark ll.

6. Vilka andra fotografer inspirerar dig?

Richard Avedon, Anne Leibovitz, Sune Jonsson, Josef Koudelka, Lars Tunbjörk, Anders Petersen, Nan Goldin, Nina Korhonen, Irving Penn.

7. Berätta lite om ditt senaste projekt.

Eldsjälar startade genom att jag hade en mindre kris i mitt liv och tappat gnistan i fotografi och berätta en historia. Jag insåg att jag inte kände inspiration på samma sätt. Min kollega Knut Koivisto följde jag med under några dagar för se hur han jobbade. Knut är en person verkligen brinner för fotografi och lever med det dag och natt. Han är grunden till projektet startade i våras.

Jag är nyfiken hur Eldsjälar får kraft att genomföra projekt. Idag ska allt gå snabbt. Vi har inte tid att stanna upp och reflektera över någon annan än oss själva. Med Eldsjälar vill jag lyfta fram goda förebilder och spännande människor som brinner för sina idéer och vågar ta strid för sina tankar.

Miniutställning visas: Sturehof 5/9-10/10 2010, Malmöfestivalen, Planket 2010. Läs mer under nyheter på min hemsida (http://sannafoto.se)

8. Och vad blir nästa utmaning?

Nästa utmaning är att sammanställa materialet Eldsjälar och förlaget Bladh by Bladh (min förläggare Annika Bladh startat) ger ut en bok om Eldsjälar. Tanken är att boken kommer ut tidigast 2011.

9. Hinner du vara ledig ibland? Vad gör du då?

Jag hinner vara ledig. Fast blir lätt rastlös om jag inte jobbar. Det bästa är bra filmer, laga goda middagar och vara i nuet.

10. Är utmärkelser viktiga? Vilken har betytt mest för dig?

Det är alltid ett erkännande att vinna priser och att man har gjort något bra. Arbetet får större uppmärksamhet och når ut till flera. För stunden känns det bra. Det pris som betytt mycket för mig är Arbetets museum Dokumentära fotopris (2006). Det fick jag för min bok och utställning Rötter/Roots som är ett personligt projekt.

11. Vad skulle du göra om du inte var fotograf tror du?

Jag skulle alltid vara en berättare. Inom teatern, inte sång (kan inte sjunga), inom skrivandet.

12. Framtidsdrömmar och mål?

Det är bra att ha drömmar och mål. Jag tror det är viktigt att leva i nuet så målet är nu att ta en dag i taget.

Sanna Sjöswärd fotograferad av Knut Koivisto.

Nästa lördag: Paul Hansen.

0 Responses to “12 frågor till Sanna Sjöswärd”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Kategorier

Annonser

%d bloggare gillar detta: