Tvillingar skriker inte alltid samtidigt

Igår var jag gästkrönikör i tidningen Ljusnan.
Texten ligger inte på nätet men kommer i sin helhet här:

– Har du tvillingar? Grattis, va roligt! Det önskar jag att min dotter också får!

Så sa en sprudlande äldre kvinna till mig i helgen och jag trodde knappt mina öron.
För vi tvillingföräldrar får sällan den sortens reaktioner. Ofta möts vi istället av ett par medlidande ögon och orden ”Oj, två likadana! Det måste ha varit jobbigt?”

När jag svarar att vi är bortskämda med sömnen och har haft det ganska lätt är det inte alltid folk tror mig.”Ja, du vet väl inget annat” är en förvånansvärt vanlig kommentar.

Jag förstår att det mesta sägs av ren omtanke och visst får jag jättemånga positiva kommentarer också. Men tillåt mig bli lite irriterad på dem som bestämt sig för att tvillinglivet bara är jobbigt.

Det började redan under graviditeten. Att vi väntade tvillingar var ett mycket efterlängtat och positivt besked och självklart ville jag få samma härliga komplimanger som blivande enlingmammor får. Istället möttes jag ofta av nervositet och hurtiga kommentarer i stil med ”Tvillingar? Oj oj oj, då får du att göra. Tänk sen när de skriker samtidigt och börjar springa åt varsitt håll!”.

Idag är våra pojkar två år gamla och javisst, de både skriker samtidigt och springer åt varsitt håll ibland. Men de kramas och pussas ännu mer, i dubbel bemärkelse. Att få kärlek från två små samtidigt är för mig den finaste gåvan i världen, och jag törs tro att alla tvillingfamiljer i hela universum håller med mig.

Det kan självklart vara tufft också. Det finns tvillingföräldrar som aldrig får sova den första tiden och känner sig otillräckliga. Men. Det sista de behöver är väl folks negativa kommentarer och gissningar? Jag tror de skulle må så mycket bättre av att få höra några uppmuntrande ord istället.

Så nästa gång du möter en tvillingfamilj, le ditt allra bredaste leende och säg
– Tvillingar? Grattis, va roligt!

Det kommer garanterat uppskattas. Kanske skriver någon till och med en krönika om din reaktion.

Annonser

4 Responses to “Tvillingar skriker inte alltid samtidigt”


 1. 1 Åsa tvillingmorsa 24 mars 2011 kl. 6:28 e m

  Precis så är det! Både den konstiga upplevelsen att främmande personer kommer fram och vill säga hur jobbigt man måste ha det och det underbara att bli omkullkramad av två knattar samtidigt, som dessutom skrattar och kramar varann som inga andra ettåringar gör!

 2. 2 Regina 24 mars 2011 kl. 7:41 e m

  Att få en underbar dotter är för bra för att vara sant, att sen få två till, på samma gång, det är ofattbart men underbart 🙂

 3. 3 Jenny Hammar 06 april 2011 kl. 12:30 e m

  Johanna, det du skriver är SÅ sant. Synd att man förväntas tycka att allt är jobbigt. Nu är mina pojkar 15 månader och när de båda kryper up i min famn så att jag hör hur de snuttar på sina nappar så tänker jag att jag är så lyckligt lottad. Visst är vi utvalda. Jätte fint inlägg. Hoppas få träffa dina små darlings en dag!

  • 4 johannasyren 07 april 2011 kl. 6:20 f m

   Ja det tycker jag! Vi borde ses och bara prata tvillingar haha. Och lite fotografi också. Hoppas allt är bra med er!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Kategorier

Annonser

%d bloggare gillar detta: