12 frågor till Annika af Klercker

Som jag har längtat efter 12 frågor. Först ut efter sommaruppehållet är Annika af Klercker, som jag lärde känna litegrann nu i våras under Mary Ellen Marks workshop på Fotografiska. Mary Ellen älskade Annikas bilder, och det gör jag med.

Här finns Annikas blogg.

1. Vad betyder fotografi för dig?

Det är mitt sätt att försörja mig, mitt yrke, mitt liv, min förbannelse och min stora lycka.

2. När och hur kom du på att du ville bli fotograf?

När jag gick andra året på journalistutbildningen på Södertörns högskola drabbades jag av en smärre livskris, och på vinst och förlust skickade jag in arbetsprover till Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö. Från första dagen jag satte min fot på provdagarna visste jag att jag ville bli fotograf. Innan dess var formen av journalistik jag ville jobba med mer flytande. (Har bland annat jobbat både som redigerare och webbredaktör innan.)

3. Beskriv kort din bakgrund, hur du utbildat dig och var du jobbat.

Född och uppvuxen lite lagom lantligt på Värmdö och i Nacka utanför Stockholm. Är 29 år gammal och utbildad på Nordens Fotoskola. Som de flesta i den här branschen har jag hunnit avverka en mängd arbetsplatser. Expressen, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Upsala Nya Tidning.

4. Hur arbetar du med fotografi i dag?

Jag är frilansfotograf med pressfotografi som huvudsyssla. Jobbar för dagstidningar och magasin och försöker att ha något eget litet projekt på gång också.

5. Vad använder du dig av för teknik?

Uteslutande digital småbild. Jobbar med Nikons systemkameror.

6. Vilka andra fotografer inspirerar dig?

Den listan kan göras hur lång som helst. I stället för att namedropa skulle jag hellre säga att jag imponeras mest av fotografer som presterar starkt på daglig basis. Att dag efter dag lämna jobb med samma höga kvalitet. Den fotograf som dock betytt mest för mig personligen är Anna Clarén, som var min lärare på Biskops-Arnö.

7. Berätta lite om ditt senaste projekt.

Jag pysslar för tillfället med ett reportage som jag hoppas färdigställa i höst. Ett klassiskt bildreportage med lite sportanknytning.

8. Och vad blir nästa utmaning?

En grym grej i höst blir att testa på att rida galopphästar. Via ett reportage tog fotograferandet mig in i kapplöpningsvärlden och jag har numera blivit såpass insyltad att det kommit påtryckningar om att jag borde testa själv hur det känns att flyga fram på ett fullblod. Det är också det mest fantastiska med det här yrket, att det ger access till nya världar och att man får knyta så mycket kontakter inom de mest olika sammanhang.

9. Hinner du vara ledig ibland? Vad gör du då?

Ledig? Okänt begrepp.

Skämt åsido har jag varit lite dålig på just det på sistone. Men den lediga tid jag har tillbringar jag med min hund, på hästryggen, med löparskorna i skogen och försöker få tid till att gå på konserter och träffa vänner.

10. Är utmärkelser viktiga? 

Rent allmänt tror jag att tävlingar såsom Årets Bild är bra då det blir ett tillfälle att stanna upp och summera vad man gjort under året. Det ger också fotografer tillfälle att träffas och prata om varandras bilder, vilket man kanske för sällan tar sig tid till i vardagen.

11. Vad skulle du göra om du inte var fotograf tror du?

Troligtvis skulle jag vara journalist i någon annan form.

12. Framtidsdrömmar och mål?

En semester skulle sitta fint!

Annika af Klercker.

Annonser

1 Response to “12 frågor till Annika af Klercker”  1. 1 12 frågor. « Elaka fotografen Trackback vid 18 september 2011 kl. 2:29 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Kategorier

Annonser

%d bloggare gillar detta: