Intervjuad

Nu när jag bor i en by får jag äntligen ta del av de charmiga bytidningar som finns i trakten. För några veckor sedan publicerades en intervju med mig i Frelugas egen tidning och då lät det så här:

Vi kommer från samma by och jag har hört talas om Johanna Syrén i en rad sammanhang. Det är hon som varit i New York och fotat, skrivit Arbråboken och har två tvillingpojkar som hon bloggat om för Expressen. Jag har även sett hennes namn under bilderna i lokala dagstidningen, men där slutar kunskapen och nyfikenheten börjar. Hur gick hennes väg från Arbrå via New York och varför ser jag nu hennes namn på en dörr i Freluga?

Jag träffar Johanna i hennes lokal i Gamla affärn, hon bjuder på kaffe och vi börjar småprata, till slut frågar jag hur hon tog steget att flytta till New York.

Det var som 19-åring och nybliven student Johanna reste över Atlanten och började jobba som barnflicka. Hon hade pluggat estetisk inriktning och hade väl egentligen inte bestämt sig för att börja med fotografering än, så vad var det då som fick henne att börja fota? Johanna berättar att hon upptäckte en så häftigt känsla i att kunna stå mitt på en gata helt anonym och ta bilder av okända människor, och hon fascinerades även av all mäktig arkitektur som finns i staden. En kompis tog med henne på flera fotoutställningar och det var summan av detta som lade grunden till Johannas yrkesval.

Tillbaka i Sverige hamnade Johanna återigen i skolbänken och pluggade bl.a. filmvetenskap och dokumentärfoto. Hon fick jobb på tidningen Metro och jobbade fram till ett år sedan på Expressen som bildredaktör på webben. En kompis tipsade om ett jobb som lärare på Fotografiska, ett fotomuseum i Stockholm som även erbjuder utbildning och föreläsningar. Undervisning var något helt nytt för Johanna, men det genomgående intresset för andra människor gör att Johanna trivs väldigt bra med sitt nya jobb. Sedan januari har hon även varit i Bollnäs och Gävle och undervisat grunderna i foto genom Studiefrämjandet. 

Vid sidan av allt detta jobbar Johanna som frilansare och något som ligger henne varmt om hjärtat är Glada Hudikteatern. 2009 gav hon ut boken ”Shaken! (Not störd)”, där hon följt skådespelarnas liv både bakom och framför scenen. I december öppnar en utställning om Glada Hudikteatern på Hälsinglands museum i Hudiksvall där Johanna är en av deltagarna.

Men hur kommer det sig att jag nu hittar henne i Freluga? Samtidigt som Johanna började hålla utbildningar i sina hemtrakter efter 7 år i Stockholm fick hon och hennes man upp ögonen för en vacker hälsingegård i Fjäle. 

– Vi hade egentligen inga planer på att flytta hem igen, säger Johanna, men en saknad av att känna igen sina grannar och tankarna på det vackra huset tog över. Sedan midsommar bor hela familjen här och till våren väntar de tillökning.

Måndag till onsdag hittar vi Johanna i hennes ateljé. Här kan man boka tid för ett personligt porträttfoto, men även köpa tavlor från tidigare fotograferingar. Motiven som bl.a. är från storstäder som New York och Paris är inramade i gamla ramar hon fyndat på loppis och gett ett gyllene upplyft. För den som är mer hemmakär utlovar Johanna även en och annan bild från hennes nya hemtrakter.

Av Susanne Leek, Bytidningen i Edstuga Freluga byar.

 

Annonser

0 Responses to “Intervjuad”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Kategorier

Annonser

%d bloggare gillar detta: