Fotoåret 2012

Årets jobb

Jag har varit föräldraledig större delen av året och arbetat ovanligt lite med dagspress. Men ett författarporträtt har jag hunnit med bland annat, och en minut med Ernst Kirchsteiger blev det också.

ek1

Av de privata fotograferingarna minns jag speciellt dagen med Anna och Magnus. En rolig bröllopsfotografering där allt bara stämde.

Det här porträttet på Elvira gillar jag också.

Årets utmaning

Inte visste jag att det var så svårt att fotografera kött. Och inte visste jag att det var så roligt. Jag lärde mig mycket om matfotografering när jag gjorde ett stort jobb för Hälsingestintan i höstas, och det är det underbara med fotografi – att fullärd blir jag aldrig.

stintan

Årets projekt

Mitt eget Bland bönder, som förhoppningsvis blir en bok och utställning under 2013 eller 2014. Antalet bönder i Hälsingland har minskat med tre fjärdelelar sedan 60-talet och projektet handlar om människorna på gårdarna och om ett landskap som sakta växer igen. Jag har fotograferat i lite mer än ett år nu och det börjar bli dags att sammanställa allt material. Att välja och välja bort, kanske fotografera om. Urvalsprocessen som väntar kommer garanterat ge mig ångest för riktigt nöjd är jag aldrig. Men det ska man heller inte vara har jag hört.

b

Årets inspiration

Utan tvekan Sally Manns utställning A matter of Time och hennes artist talk på Fotografiska. Hennes arbeten är starka, djupa och vackra och får mig alltid att känna.

sally

s3

s1

Årets pepp

Hanna Teleman, Theresia Viska, Johanna Wulff, Lina Haskel och Kamilla Kraczkowski: Jag är så väldigt glad att jag har er som kollegor och vänner. Ni gör mig stark och kreativ.

Och tack till gamla kursdeltagare i Bollnäs, Gävle och Stockholm. Er entusiasm fortsätter att inspirera mig.

Årets resa

Äntligen fick jag och kompaktkameran träffa New York igen.

nyc2

Vi åkte till Köpenhamn också.

Årets expert

I vintras kommenterade jag Prins Daniels bilder på Prinsessan Estelle i Expressen. En lustig förfrågan, men jag skulle nog ljuga om jag inte sa att det var smickrande också.

estelle

Årets utveckling

Jag har lärt mig mer om studiofotografering under året. Och mer ska jag lära mig.

molly

Året har trollat fram en stor kärlek till naturen också.

c2

Nyårstankar

Jag ser fram emot att undervisa på Fotografiska igen, och det ska bli spännande att göra något rejält av bondeprojektet.

En ensamvargresa ska jag också göra är det tänkt. Utan blöjbyten och dammsugare. Kanske hit.

nyc

Avslutningsvis kan jag avslöja att jag har stora planer för 2013. Planering och många möten återstår men så fort jag kan skriker jag ut nyheten. Förblir jag tyst gick det käpprätt åt… ja just det.

Gott nytt år!

5 Svar to “Fotoåret 2012”


  1. 1 linahaskel 29 december 2012 kl. 4:47 e m

    Gulliga Johanna! Right back at ya!

  2. 2 Lilla07an/Maria 02 januari 2013 kl. 8:44 e m

    Hej! Jag letar en fotokurs i Bollnäs och vet att du haft sådana tidigare. Kommer det att finnas något till våren? Antingen barnfoto eller vanlig grundkurs?

    • 3 johannasyren 05 januari 2013 kl. 12:25 e m

      Hej Maria! Jag har inte planerat in någon fotokurs till våren i Bollnäs eftersom jag kommer att arbeta i Stockholm och vara föräldraledig. Men blir det en kurs här kontaktar jag dig. Tack för visat intresse.

  3. 4 Malin 17 januari 2013 kl. 6:28 e m

    Vilken jättefin sammanfattning, Jonna! Smickrad att jag fick vara med på ett hörn 😉

  4. 5 JL`E 06 mars 2013 kl. 3:02 e m

    Fina bilder på Ernst tagna på en minut :)!


Lämna en kommentar




Kategorier